Relevante content (2)

09 januari 2017

Reclame is van verleider verworden tot dwingeland. Verleid je innovators en early adopters met een opmerkelijk, waarachtig verhaal. Relevante content die aansluit bij hun belevingswereld. We nemen elkaar namelijk nog wel serieus, maar commerciële boodschappen niet meer.

Klinkt misschien gek, maar er is een moment geweest dat je voor het eerst een iPhone zag. Of een navigatiesysteem in een auto, of Netflix. Meestal gaat het in die gevallen om een vriend of goede bekende die je zoiets laat zien. Als het om technologie gaat is het ook nog eens vaak dezelfde die met nieuwe dingen aan komt zetten. En als zo iemand tegen je zegt; “moet je kijken wat ik nu heb”, dan ben je meteen geïnteresseerd.

Hoe anders is het als een reclameboodschap het over iets nieuws heeft. Dat is niet opmerkelijk. Ze zeggen het immers allemaal en bovendien valt nog te bezien of zo’n claim wel klopt. Die boodschap wordt niet vertrouwd.

Niet dwingen maar verleiden

Reclame ligt in toenemende mate onder vuur. Doelgroepen ervaren de boodschappen als irritant en onwaar. Het zijn doorgaans hinderlijke onderbrekingen van waar men mee bezig is. Ook ik keek de afgelopen weken een van die magistrale Harry Potter films op SBS6. Ik was niet de enige:

Geen wonder dat steeds meer organisaties naar alternatieven kijken. In essentie komt het erop neer dat je een waarachtig verhaal moet gaan vertellen waarmee je je doelgroepen verleidt in plaats van onderbreekt. Meer dan ooit dient communicatie aansluiting te zoeken bij de belevingswereld van doelgroepen. Wat je wil, is dat je boodschap interessant genoeg is dat je doelgroep hem verspreidt. Veel sympathieker, effectiever en leuker dan het door fraude en irritatie achterhaalde reclamedenken.

Volgens de bekende innovatietheorie van Rogers worden nieuwe dingen het eerst opgepakt door de innovators, vervolgens door de early adopters, en zo verder. De grootste groep zit in het midden, de early en late majority, en dat is waar reclame zich maar op blijft richten. De traditionele doctrine van de massacommunicatie.

Merken en organisaties doen er goed aan zich te richten op innovators en early adopters in hun markt. Waarom? Zij zijn nieuwsgierig naar wat je te zeggen hebt. Zij zijn bereid mee te denken als je hen op de juiste manier benadert. Zij verspreiden je boodschap in hun eigen netwerk als deze opmerkelijk genoeg is. Als je boodschap langs die weg de early en late majority bereikt is hij duizend maal overtuigender dan welke reclame dan ook. Alleen: met televisiereclame bereik je ze niet meer.

Dwang werkt niet

Uiteindelijk gaat het over pull vs push. Reclame is van verleider verworden tot dwingeland. In het digitale tijdperk werkt dwang niet. Er is altijd een andere weg. Als je je doelgroepen niet weet te verleiden met een waarachtig verhaal, ga je een kostbare en frustrerende tijd tegemoet. Seth Godin wist het al in 2003:

Dit is het tweede deel in een reeks over relevante content. Deel 1 staat hier.

Grow live

Online has no deadline. It is a cycle of continuous cooperation and improvement. Between brands and audiences, management en workforce and partners and stakeholders. Interaction increasingly adds value. We call this ‘Grow Live’.

Take a Day

Eyefun offers an agile and fast creative solution: Take a Day, the marketing and creation accelerator! Together with the Afdeling Marketing.

Take a Day is the ideal solution for business owners and managers who want to act quickly. Materialize your idea in a day or make a tangible concept for your campaign together with our team of experts. Fast, efficient and above all fun!

Contact

Meer weten? Neem dan contact met ons op of kom een keer langs voor een kennismaking.
Neem contact op

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze e-mail nieuwsbrief en we sturen je maximaal 1x per maand onze nieuwsbrief.
Abonneer je nu
Abonneer je op onze nieuwsbrief
We houden je graag op de hoogte van wat we doen. Laat je emailadres achter en we sturen je maximaal 1x per maand onze email nieuwsbrief met o.a. onze visie, werk, nieuws en updates.